În Romania sunt adesea raportate mușcături de căpușe la câini. Din păcate, căpușele pot reprezenta un risc pentru aceste animale, deoarece se instalează și sug sângele diferitelor animale. Căpușa ar fi putut mușca anterior un animal bolnav și ar putea apoi transmite boala următoarei gazde. În tara noastra, cele mai frecvente boli transmise de căpușe la câini sunt boala Lyme, anaplasmoza, ehrlichioza și babesioza.
Ce sunt exact căpușele?
Căpușele sunt paraziți ce consuma sânge, asemănătoare păianjenilor. Le plac zonele cu iarbă, tufărișuri și pădure, așa că dacă petreceți timp cu cortul, pe munte sau in plimbări, așteptați-vă să le întâlniți. Ele pot fi găsite acolo unde sunt animalele sălbatice, cum ar fi căprioare sau oi – sunt cele mai răspândite de primăvara pana toamna, dar pot fi active pe tot parcursul anului.
De ce ar trebui să fim atenți la căpușe?
Căpușele transmit infecții de la un animal la altul. Se hrănesc mușcând un animal și ospătându-se cu sângele acestuia. Acest lucru poate dura câteva zile. Odată ce s-au săturat, se desprind. Căpușele transmit microbi care provoacă boli (dupa cum am spus la inceput).
Gaseste aici produse ce previn sau te ajuta sa scapi de capusele la caini!
Ce este boala Lyme?
Boala Lyme este o infecție bacteriană gravă. Dacă câinele tău are boala Lyme, poți observa că devine deprimat și își pierde pofta de mâncare. Alte simptome includ febră, șchiopatarea, articulații umflate și dureroase și ganglioni limfatici umflați.
Ce este Babezioza?
Perioada de incubație este de aproximativ două săptămâni, dar unele animale de companie nu sunt diagnosticate cu boala timp de luni sau chiar ani de la transmitere. Dacă câinele suferă de babesioză, este posibil să observați că este deprimat, are gingiile palide, abdomenul umflat și febră. De asemenea, își pot pierde pofta de mâncare și pielea poate deveni gălbuie.
Pot lua o boală de la o căpușă?
Oamenii pot lua boala Lyme de la căpușe, la fel ca și câinii. Simptomele bolii Lyme includ o erupție cutanată circulară, dureri musculare, articulare și oboseală. Lăsată netratată, boala se poate dezvolta în afecțiuni precum meningită virală, paralizie facială, artrită și leziuni ale nervilor.
Cum atrage câinele meu căpușe?
Câinele este mai susceptibil la căpușe decât alte animale de companie, deoarece explorează mereu și se năpustește în iarba lungă, după mirosuri interesante. Căpușele tind să aștepte potențiale gazde pe vârfurile ierburilor și arbuștilor. Stau pe picioarele din spate, întinzându-și picioarele din față și se cațără sau se lasă pe blana câinelui tău când acesta trece pe lângă.
Cum știu dacă câinele meu are căpușe?
Dacă tu și patrupedul tău petreceti mult timp afară, verifică-l în mod regulat. Trece-ți mâinile peste corpul câinelui și prin blana acestuia când vă întoarceți de la o plimbare pentru a verifica dacă există umflături. Parazitii tind sa se atașeze de zonele din jurul capului, gâtului, urechilor și picioarelor câinelui, dar este o idee bună să le monitorizezi ochii, picioarele din față, zona dintre picioarele din spate, degetele de la picioare și în jurul cozii.
Și da, câinele tău îți poate transfera căpușe. Dacă îi permiți prietenului tău blănos să urce in diverse locuri, el poate arunca cu ușurință o căpușă acolo. Verifica blana animalului înainte de a-l îmbrățișa pe canapea sau pe pat.
Cum îmi protejez câinele împotriva căpușelor?
Dacă locuiesti într -o zonă cu căpușe, este bine să folosiți un tratament care să le respingă sau să le omoare dacă se atașează de caine. Sunt disponibile tratamente spot-on, tablete și zgarzi.
Consulta veterinarul pentru cel mai potrivit tratament pentru animalul tau de companie. Citeste instrucțiunile foarte atent, deoarece unele produse sunt doar pentru câini și pot fi foarte periculoase pentru pisici.
Deși este greu pentru câinele tau să evite complet căpușele, prevenirea și verificările periodice vor ajuta.