Junii Brasovului 2024, program sambata 11 mai 2024

junii brasovului 2024, program

Programul zilei de sâmbătă, 11 mai

Piața Sfatului: 20:00 – Damian Drăghici; 21.30 – Emoții spectrale (spectacol audio-vizual cu muzică live și lasere arhitecturale); 22.00 – Vama.

Cetățuie(vizitare între orele 12.00 – 20.00): 13:00 – Patrick (solist); 14.00 – Ablazed; 15.00 – Scoala de dans Vals `97 Brașov; 16:00 – Adonia Kurko; 17.00 – The Teachers; 18.00 – Fine Sounds Collective; 12.00 – 18.00: Atelier de confecționat ciucuri pentru Juni susținute de Meșterul Popular Gabriela Bularca; Toată ziua – Ateliere și demonstrații ale Ordinului Cavalerii Cetăților Bârsei, expoziție foto „Chipuri și veșminte din Șcheii Brașovului“.

Parcul Titulescu: 12.00 – Food Truck Festival.

Junii Albiori

Numiți din vechime „ăi albi”, sau „alghi”, deoarece costumul lor era alcătuit din veșminte albe, Junii Albiori (Junii Naționali Albi) s-au construit în anul 1860 în contextul înființării Asociațiunii Transilvănene pentru Cultura și Literatura Poporului Român (ASTRA), în marea lor majoritate făcând parte breslele măcelarilor și negustorilor din Șcheii Brașovului.

Costumul lor diferă de cel al Junilor Tineri și Bătrâni prin cămășile de pânză albă, scoase în afară, lungi până la genunchi și largi, în 12 clini, împodobite cu fluturi aurii și broderii în motive românești.

Sunt încălțați cu cizme, iar pe cap poartă o căciulă de blană albă. Inițial purtau căciula neagră, dar pentru a se distinge de celelalte grupuri și-au confecționat căciuli albe cu „țoc”, ca la Junii Curcani, susținute sub bărbie cu o curea, modelul amintind de căciula lui Mihai Viteazul, care în condițiile celor trei popasuri brașovene a avut bune legături cu românii din Șcheii Brașovului.

La brâu, Junii Naționali Albi au un chimir lat cusut cu motive naționale și numai vătaful poartă o lăibărică albă cu găitane negre și pe margini cu cusături, țesute cu „troaca” (un război de țesut arhaic, cu ciocănele, care a dat șcheienilor porecla de „trocari”).

Astăzi, contrar vechiului obicei, Junii Albiori, în cadrul încolonării spre Pietrele lui Solomon și înapoi, nu mai ocupă locul al treilea, ci ultimul, permițând Roșiorilor, Curcanilor, Dorobanților și chiar Brașovechenilor să defileze în fața lor, Abiorii încheind plutonul.

Actualul steag este confecționat în 1977, cu ocazia centenarului Războiului pentru Independență, purtând pe o parte portretul marelui poet Andrei Mureșianu, iar pe cealaltă parte un June Albior. Suportul steagului, confecționat din lemn, poartă plăcuțe metalice (ținte) cu numele și prenumele tuturor membrilor grupului.

Ei protejează troița cunoscută sub numele „La ăle două Cruci”, dintre care doar una se păstrează în zona „Pe după Grădini”, ridicată la 1896 de Vasile Munteanu și soția sa Paraschiva.

Până în 12 mai, brașovenii și turiștii se pot bucura de evenimentele tradiționale ale Junilor, care vor culmina cu Ziua de călări, din Duminica Tomii, dar și de concerte cu Holograf, Damian Drăghici, Vama, muzică populară, show-uri de lumini, ateliere și demonstrații medievale.

Related posts