Programul Rabla Local Oradea

programul rabla ocal oradea 2023

Începând cu data de 21 aprilie 2023, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va derula sesiunea de finanțare a Programului de casare a autovehiculelor uzate pentru unitățile administrativ-teritoriale. În acest context, Primăria Oradea a fost inclusă în program după aprobarea dată miercuri de către Consiliul Local.

Programul oferă finanțare nerambursabilă din Fondul pentru mediu pentru autovehicule uzate cu o vechime de cel puțin 15 ani de la anul fabricației/înmatriculării, în schimbul casării lor de către proprietarii acestora, care trebuie să îi dețină de cel puțin 5 ani. Autoritatea publică locală va încheia contracte de finanțare cu persoanele fizice, oferind un stimulent de casare de 3.000 de lei, din care 2.400 de lei sunt oferiți de AFM, iar 600 de lei provin din bugetul local.

Primăria Oradea estimează că aproximativ 5.000 de autoturisme uzate din municipiu ar putea beneficia de program. În prezent, în Oradea sunt înregistrate peste 110.000 de mașini, astfel încât reducerea poluării din oraș este o prioritate pentru administrația locală. Primarul Florin Birta a subliniat importanța programului, declarând că acesta va contribui la reducerea poluării în municipiul Oradea prin casarea mașinilor poluatoare.

Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă în perioada 21-28 aprilie 2023. După această dată, AFM va analiza cererile de finanțare și va selecta administrațiile locale participante în funcție de sumele disponibile alocate programului Rabla Local. După semnarea contractului de finanțare cu AFM, Primăria va lansa platforma pentru înscrierea persoanelor fizice în program. Lista cu persoanele înscrise se va trimite fiecărei primării, urmând ca cetățenii să prezinte documentele justificative de eligibilitate și să încheie contractul de finanțare cu primăria. Autoturismele casate vor fi predate la centrele de preluare, urmând să fie radiate din circulație.

Related posts