Dacă te îngrijorează costul mare al încălzirii casei, în acest sezon, află că nu ești singurul. Toate iernile din România sunt parcă tot mai întunecate, reci, lungi și… ei bine, scumpe – cel puțin în ceea ce privește încălzirea unei locuințe. Costul gazului metan, a lemnului de foc și a energiei electrice crește în fiecare an. Cum putem economisi bani și totuși să menținem casa la o temperatură confortabilă?
Din fericire, există o serie de moduri de a reduce costurile de încălzire, iar cele mai multe sunt ușor de implementat. Iată cum poți să te bucuri de sezonul sărbătorilor de iarnă și să îți faci mai puține griji cu privire la cheltuielile ce privesc încălzirea casei.
Începe cu izolația
Izolația este poate cea mai importantă componentă pentru a menține o casă caldă iarna și răcoroasă vara. Pentru a economisi bani, asigurați-vă că aveți un nivel adecvat de izolare în pod și pe pereții. Pierderile de căldură pot adăuga chiar și 40% la factura de energie.
Izolația are o valoare R măsurată prin cantitatea de căldură lăsată să treacă prin ea. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât căldura va scăpa mai puțin, rezultând facturi mai mici la energie. Căldura crește și scapă ușor printr-o mansardă/un pod necirculat dacă spațiul nu este izolat corespunzător.
În majoritatea caselor, în special în cele mai vechi, adăugarea izolației în pod va reduce pierderile de căldură. Cel puțin, casele ar trebui să aibă izolație la mansardă între R-22 și R-49 – de la 15 cm până la 35 cm de umplutură liberă – alege chiar acum izolarea podului sau a mansardei cu fibra de lemn sau celuloza, doua dintre cele mai eficiente și ecologice materiale!
Urcă în pod sau la mansardă și vezi câtă izolație ai. Dacă trebuie să adaugi mai mult, alegeți izolație cu umplutură liberă (ce se sufla sau se pulverizeaza), mai degrabă decât din fibră minerala de sticla, chiar dacă aveți deja fibră de sticlă. Umplutura liberă, compusă de obicei din celuloză sau fibră de lemn, vă permite să acoperiți grinzile și să pătrundeți în crăpături.
Profesioniștii percep 9,5 lei / kg de celuloza sau fibra de lemn (la data scrierii articolului) – altfel spus, pentru un pod necirculabil ce alege un strat de 15 cm de izolare, prețul va fi de 45 lei/m2. Pentru un tavan înclinat, la o mansarda intre capriori sau corni cu grosimea de 10 cm, costul va fi de 58 lei/ m2, acoperind montarea de membrane necesare și execuția etansarilor.
La Izolatii Naturale, ai o noua promoție
75% reducere la manopera de pompare pentru suprafețe de minim 130 mp. Exista insa oferte de preț la manoperă și pentru suprafețe mai mici.
Iată o listă întreagă de beneficii pe care le aduce izolarea cu celuloză sau fibră de lemn:
- Izolare termică eficientă – ierni călduroase, veri răcoroase – în patru cuvinte, asta e ceea ce ne dorim de la casa noastră. Iar asta este exact ce ne oferă izolația cu celuloză sau fibră de lemn.
- Facturi mici la energie electrică si gaz – eficiența izolaăiior naturale nu doar că se simte, dar se și vede, când aruncăm o privire pe facturile de gaz si curent. În timp, o izolare eficientă a casei înseamnă și economisirea unei sume însemnate de bani.
- Izolare fonică – datorită densitatii ridicate, izolaăiile din fibră de lemn si celuloză creează o bariera fonică, oferindu-ne o casa protejata de zgomotele de afara.